Határ-Szél
Határ-Szél
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Rendkívüli ajánlatom

   Nézd meg! 

-Pc Games Homepage

-GTA Trilogy

-Párizs 0.5

Katt a képekre!

 
Menü
 
Szókincstár
 
Térképbank
 
Bölcsességek sora

Bölcsesség helyett

 Ölelés

Kérdés, kell-e bölcsességekről írni egy ilyen oldalon? Bölcselkedni bizonyára nem kell, de ez biztos, egy-egy okos gondolatnak mindig legyen helye. Mi az, amit okosnak lehet mondani? Különben is: mi a gondolat? Lehet, hogy ami nekem bölcsnek tűnik, másnak butaság. És amiről azt gondolom, hogy gondolat, az csupán képzelgés. Annál maradnék inkább, hogy azt mondom: meg kell próbálni olyan dolgokról írni időnként, amelyek valóban izgatják az embereket. Például itt a tavasz. Ne mondja senki, hogy igen, ez a választás évszaka. Nem. Szó sincs róla. Persze az is lesz, de sok, annál talán fontosabb is történik. Nyílni kezdenek a virágok, zöldül a fű, éled a természet, az emberre is rátör a szerelem, feltöltődik a télben elnyűtt szervezetünk. És sütni fog sokat a NAP és ez mindig jó, ettől jó az ember kedve. Kérem, ne tagadják, a reggeli ébredés akkor, amikor a Nap süt, egészen más, mint a borús reggeli morogva-kelés. Szóval annyi fontos dolog történik, arcunkat a Nap felé fordítjuk nem a szégyentől leszünk pirtyadtak, ránk jön a mehetnék, és, tudom, nagyon hülyén hangzik, de szeretnénk megölelni a világot. Hogy képesek vagyunk-e erre? Próbáljuk meg. Nem kell más, mint széttárni a két karunkat. Igen, így nem lehet ütni. Csak ölelni. Csodás! (burget)

 
Oldal nyomtatása
Nyomtatás!
 
Rakj a kedvencekhez!
Tégy a kedvencekhez!
 
Linkek
 
Holdfázis

Így áll a Hold
 
 
Macskakő-Ovális

M

Macskakő Domború felületű nagyobb kő, rendszerint bazalt, amit útburkolásra használtak.

Madárlátta Ha valaki a mezőről ment haza, vagy hosszú útról tért meg és ételmaradékot hozott magával, akkor erre a maradékra mondták, hogy madárlátta, vagyis messziről érkezett, hiszen a madár is láthatta.

Mágnás Így nevezték összefoglalóan az ország igazi báróiból és a főnemesekből álló előkelők csoportját.

Magnólia Igen szép és kedvelt növény, kisebb és nagyobb kertekben szívesen termesztik díszcserjének. Mintegy 30 faja él Ázsiában, Észak-Amerikában, de elterjedt Európában is. Mélyrétegű, kissé nyirkos és agyagos, tápdús talajban jól fejlődik.

Mágus, mágia Iráni nevén madzsúsz. Lényegében egy ottani vallás papját nevezték így. Papi teendőik mellett jóslással, gyógyítással és bűvészkedéssel is foglalkoztak. Innen a később általánossá vált szó: mágia. Ma a bűvészek nevezik magukat mágusoknak, növelve ezzel rangjukat.

Maharadzsa Szanszkrit szó, annyit jelent, mint nagy király. Ősidők óta ez volt az indiai uralkodók címe. A szóhoz gondolatilag társul a nagy hatalom, a mesés gazdagság.

Major, majoros Régen  a nagybirtok  határában épített mezőgazdasági üzemegység, ahol a cselédek is laktak. Az ott dolgozókra ügyelt fel a majoros. Később így nevezték az ott dolgozó tehenészt is.

Makkoltatás, makkfa A tölgyfát nevezik így, utalva a tölgy termésére, ami köztudottan a makk. Jelentősége igen nagy volt, hiszen több ezer éven át legendák kapcsolódtak a tölgyhöz, De fontos volt azért is, mert évszázadokon át a tölgyerdőkben makkoltatták a disznókat, akik e kiváló takarmánytól kerekedtek kövérre.

Mákos csík Mákkal meghintett hosszúmetélt, ami köztudottan csík alakú.

Malaclopó ujjatlan, bő köpönyeg, körgallér. A tréfás névadás alapja: az ilyen bő köpeny alatt egy lopott malacot is el lehet rejteni.

Málé, málépogácsa, málészájú Kukoricalisztből készült lepényféle. Fazékban keverték össze a kukoricalisztet vízzel, ezt állni hagyták, majd kizsírozott tepsibe öntötték, tetejére zsírt csurgattak. Kemencében vagy áttüzesített kőlapon sütötték meg. Hasonló alapanyagból készült a görhe (l. ott), más néven prósza vagy kukoricapogácsa.  De nevezik málénak a mamlasz, muja, mafla embert is, ezzel utalva arra, hogy bizony nem valami kemény legényről van szó.

Malomkő  A gabonaőrlés története egyidős a letelepedett ember történetével Kezdetben a magokat kőmozsárban, famozsárban törték lisztté. Később megszületett a kézzel hajtható malom, itt már kő őrölt, majd két kő közé került a gabona, és ott vált finom lisztté. A malomkővet hajthatták állatok (szárazmalom), de hajthatta víz (vízimalom). Jelentősége a hengermalmok megjelenéséig igen nagy volt, de falun ma is találunk kővel őrlő kukoricadarálót.

Mandarin Kínában, a császárság korában a társadalom vezető rétegéhez tartozó, irodalmi műveltségű férfi. A mandarinok születési különbség nélkül, a társadalom legkülönbözőbb rétegeiből kerültek ki, külön vizsgát kellett tenniök, melynek tárgyai a hittan, zene, történelem és matematika voltak, amihez később még az íjászat és a lovaglás is társult.

Mángorló  Forgó hengerekből álló eszköz, amely a mosott ruhák simítására, puhítására szolgál. Régebben a mángorló egy gondosan megmunkált 50 - 60 centi hosszú, lapos faeszköz volt, amelynek egyik oldala hullámosra volt faragva. Ezt az eszközt igen szépen díszítették, alakos jeleneteket, virágokat, diszeket véstek rá.

Manó  A német mesevilág koboldja  költözött ezen a néven a magyar mesevilágba. Erdei törpe, gonosz szellem, mesebeli lény.

Marabu A gólyafélék családjába tartozó madár. Legfeltűnőbb sajátossága nyakáról lelógó, begyszerű de sem a beggyel, sem a légcsővel össze nem függő zacskó. Hazája Afrika. Falánk húsevő. Az egyik faját Indiában azért védik, mert az utcai hulladékot takarítja el.

Marha A régi magyar szóhasználatban a marha nemcsak a szarvasmarhát, hanem az ingó vagyont, a gazdagságot, az értéktárgyat is jelentette.

Máriás A 20 krajcáros magyar pénz régi neve. A régi pengőforint egyharmad része volt. 1755 és1856 között verték. A Balkánon is elterjedt. Nevét a Krisztust tartó Mária képről nyerte.

Máriás Mária-képpel díszített ezüstpénz (XVIII. század).

Marokszedő  Azokat nevezik így, akik aratáskor, az aratót követve, a levágott gabonát sarlóval felszedik és kévébe kötik. Lásd még kéve.

Martalóc Fosztogató katona, útonálló, rabló. Oszmán-török szó, eredetileg balkáni keresztényekből szervezett török gyalogcsapatok katonáit hívták martoloszoknak.

Mártír A más néven vértanú olyan személy, akit vallási, politikai, világnézeti elveinek megvallása és vállalása miatt öltek meg. Vértanúi vannak a katolikus egyháznak, a forradalmaknak, szabadságharcoknak. (Aradi 13 vértanú tábornok, 56-os mártírok).

Masírozni, kimasírozni Régebben csak katonai kifejezés volt, jelentése: menetelni, kivonulni. Újabban olyan értelemben is használatos, hogy ütemre lépdel, sietősen megy.

Maskara Álarc, farsangi jelmez, nevetséges öltözet. Röviden így is nevezik az álarcos bált.

Mátka  A menyasszony régies elnevezése. Az esküvői párt mátkapárnak nevezték.

Matúra Az érettségi latin neve. A maturandus az a fiatal, aki érettségi előtt áll.

Matuzsálem  A Bibliában Henoch fia, aki az akkori számítások szerint 969 évig élt, így a bibliai őskorban a leghosszabb életkort érte. Ma az igen idős, szokatlanul hosszú életű férfit de gyakorta tárgyat neveznek így

Mécs vagy mécses Olyan kezdetleges világító eszköz, ami egy olajat vagy zsiradékot tartalmazó edényből és egy kanócból állt. Erősen füstölt és kevés világosságot adott. Ma is készítenek mécsest, de már stearinból, elsősorban a halottak napjára, a sírokra.

Mécses Kezdetleges világítóeszköz, ami egy olajat vagy más zsiradékot tartalmazó edényből és kanócból áll. Ma már készítenek mécsest stearinból, elsősorban a halottak lelkére emlékező céllal.

Medicina Az orvosság, az orvostudomány, orvoslás latin elnevezése.

Megélhetősebb Régi, a népnyelvben használatos szó. Jelentése: gazdagabb, jobban élő.

Megfogja a dolog végét  Nekilát, elkezdi a munkát.

Meghusángol A husáng frissen tört, botszerű, vastag ág. Akit ezzel vertek meg, igencsak megérezte a husángolást.

Megkrepál vagy bekrepál. Az argóból érkezett szó, ami azt fejezi ki, hogy valaki meghalt, kimúlt, bevégezte az életét.

Megreguláz  A regula rendet, fegyelmet jelent. Aki megreguláz, az rendet teremt, valakit fegyelmez.

Megsüvegel  A kalap megemelése a férfiak részéről mindig a tisztelet megnyilvánulása volt. Aki kalapját vagy régen a süvegét megemlete valaki előtt, az nagyrabecsülését fejezte ki, köszöntötte a másik embert.

Megszeppen  Egy kissé megijed. Főleg gyermekekre mondják, akiknél ez a meglepetés jele is.

Megveszi az isten hidege  Nagyon fázik, majd megfagy.

Méla A szótlanul elgondolkodó, kissé szomorkás emberre mondják

Memória Emlékezőtehetség. Így nevezik a számítógép azon részét is, amely az információkat, adatokat, utasításokat tárolja.

Mén A hímivarú ló elnevezése, más néven csődör. Szokták így nevezni nemre tekintet nélkül a szép hátaslovat vagy harci paripát is.

Ménes  Az együtt legeltetett lovak nagyobb csoportját nevezik így. De ez is többféle lehetett. Volt a debreceni ciframénes, ez válogatott kancákból állt. A renyheménes az igás kancák és herélt lovakból állt, amikor azok éppen nem dolgoztak. A szilajménes viszont olyan lovakból állt, amelyek még nem voltak nyereg alatt, nem hámozták őket és a telet-nyarat a szabadban töltötték. A ménest a csikós ügyelte fel.

Ménkű, mennykő, istennyila   A villám népi elnevezései

Mente Rendszerint kék vagy piros alapanyagból készült, vállra vetve hordott, szépen díszített, prémes, bélelt, zsinóros magyaros rövid felsőkabát. Olyan szép viselet volt, hogy a huszárok is ezt hordták egykor.

Menza A diákok közös étkezője, ebédlője.

Menyecske              A nagycsaládokban élő nők a falun részben a gazda leszármazottai, részben a felnőtt gyermekek feleségei, a menyecskék voltak. Az idegen családból bekerült menyecske minden vonatkozásban férje családjának tagja lett, abba teljes egészében beilleszkedett. Minden mezőgazdsági munkában részt vett és még szoptatás alatt részt kellett venni a mezei munkában is.

Menyegző Az esküvő, a lakodalom kicsit régies, de nagyon szép és ünnepélyes elnevezése

Mérföld Hosszmérték, eredetileg a föld délkörfokának az 1/15-öd része. Ennek alapján a földrajzi mérföldnek kereken 7500 méternek kell lenni. Ettől azonban vannak eltérő hosszúságú mérföldek, az angol, a francia, a hajózási mértékek különböznek. Magyarországon a múlt században még 8 - 9 kilométernyi volt egy mérföld.

Mérő Száraz anyagok mérésére szolgáló régi magyar űrmérték volt. Értéke vidékenként változott, pl. a pozsonyi mérő 62,5  liter, míg a pesti mérő 93,7 liter, a bécsi pedig 61,5 liter volt.

Mestergerenda  A falusi ház egyik legfontosabb eleme volt. Így nevezték azt a főgerendát, amelyik terhelését közvetlenül az oszlopoknak vagy a határfalaknak adta át. Általában a mennyezet közepén haladt át. Igen sok helyen szép díszítésekkel, faragásokkal látták el.

Mesterkedik  Ravasz, gyakorta nem jóindulatú eljárással más rovására igyekszik cselekedni vagy magának előnyt szerezni.

Messzely Régi űrmérték. Egy bécsi messzely 3,8 deci volt. Nálunk az icce (lásd ott) felét is így nevezték.

Méta Régi, főleg a diákok körében népszerű játék volt. Kifutósnak is nevezték. Két csapat játszotta, egy feldobott labdát kellett léccel vagy husánggal elűtni és utána szaladni a célhoz. A Méta - egy földön húzott vonal - volt lényegében a cél, amelyet a labdát elütő játékosnak kellett elérnie anélkül, hogy megdobnák

Méter fa Az erdőn levágott és méteres darabokra fűrészelt fát méterbe rakják két karó közé és egy méter magasra. Súlya kb. 6 – 8 mázsa. A+ farakást nevezik sarangnak is

Mézeskalács Tartós édesség, amely lisztből és mézből készül, ízesítők hozzáadásával. Rendszerint különböző alakokkal és színes ábrákkal díszítik. A színes cukormáz ábrázolhat huszárt, szívet, bábút. A legkedvesebb vásárfia (l. ott) volt, a tükrös-szíves mézeskalács pedig a szerelem kifejezésére is szolgált. Vásárokon ma is kapható, igen kedvelt és mutatós ajándék.

Mezsgye határ, két szomszédos birtok, szántó vagy szőlő közötti megműveletlen, felszántatlan, határt jelző földsáv. Tágabb értelemben: határ, határvonal.

Mihaszna Semmirekellő, haszontalan, hiábavaló ember.

Mikádó A nyugati országokban főleg a XX. század elején a japán császárokat nevezték így. Japánban ez az elnevezés csak a költői nyelvben vagy az ünnepélyes alkalmakkor volt használatos. Neveztek így egy férfi felöltő kabátfélét is, mely szabásával hasonlított a japán császár rövid ünnepi köntösére.

Mimikri Szokták alakmajmolásnak is nevezni. Ebből már érzékelhető, hogy a környezethez való alkalmazkodást értjük alatta. Vannak állatok, rovarok, halak, melyek szinte összeolvadnak, észrevehetetlenek maradnak a levelek, ágak között, változtatják színüket és alakjukat. Az emberek is alkalmaznak mimikrit, ilyenek például a terepszínű ruhák, az álcahálók stb.

Minaret Az arab mecsetek sarkán emelkedő karcsú, henger alakú torony, belsejében lépcső vezet a csúcsa körüli párkányra, ahonnan a müezzin a hívőket imára hívja. Magyarországon a legszebb az egri minaret, de a török hódoltság idejéből fennmaradt még mecset Pilisborosjenőn, Pécsett, Érden és Esztergomban.

Ministrál A katolikus egyházban az istentisztelet alatt a papnak segédkezik, szolgál.

Miniszter Annyit jelent, hogy szolga. A mai szóhasználatban az a személy, aki egy minisztérium élén áll. A miniszternek tárcája, azaz hatásköre van bizonyos ügyek intézésére. A miniszterek alkotják a kormányt, melynek feje a miniszterelnök.

Minorita A ferences rend egyik önálló ága. Az ordo fratres minores, vagyis a kis ferencesek alkották a rend szegény, kolduló ágát. Igen népszerűek ma is. A minoriták egyik fellegvára Miskolcon van.

Minutum Perc, pillanat.

Miriád számtalan, végtelenül sok. Főnévként: megszámlálhatatlan tömege valaminek.

Mismás szedett-vedett, vegyes, elegyes, zagyva. Egyik-másik vidéken a vizezett bort is mismásnak mondják.

Miszlik A szó a miszlikre váglak kifejezésben fordul elő. Azt jelenti apró darabokra, cafatokra.

Móc Az Erdélyi Érchegységben lakó románok elnevezése, valószínű, sajátos hajviseletükről kapták nevüket. Az igazi mócokon azonban csak hét falu lakóit értik, ezek közül ismertebbek Vidra és Albák. Az utóbbi helyen született Horia a szabadságharcos, Vidrán pedig Avram Iancu. Innen indult ki Horia felkelése 1784-ben, és itt volt a legerősebb a román ellenállás az 1848-49-es szabadságharc idején a magyarokkal szemben. .A móc sok tekintetben különbözik a többi romántól, nyelvjárási sajátosságokkal is találkozunk.

Móc román hegyi pásztor. Román szó (jelentése: hajtincs, üstök), a pásztorok sajátos hajviseletéről.

Mogyorófaháj  Ha valakit ilyen “hájjal kenegetnek”, az biztosan nem örül neki, hiszen a kifejezés arra utal, hogy valakinek a fenekét mogyorópálcával ütik.

Mohamedán Mohamed ibn Abdallah az iszlám alapítója, aki 570-ben született igen szegény családban negyven éves korában látomások hatására visszavonult a Mekka környéki barlangokba. Az arab pogánysággal szemben az egy Isten hitét hirdette a földi javakat kedvelő embertársainak és a halál utáni feltámadást ígérte meg.  Mohamed, aki Allah üzenetét tolmácsolta, hozta létre az új vallást, amit ma iszlámnak neveznek. Az iszlám híveit, Mohamed neve után nevezték és nevezik ma is sokfelé mohamedánoknak.

Mokány apró termetű, de erős, zömök, szívós. Román szó, havasi pásztort jelent, erdélyi román hegylakót.

Monostor Kezdetben olyan hely volt, ahol a monasztikus rendek tagjai éltek. Később a szó elveszítette ezt a jelentését és ma egyet jelent a kolostorral. Vagyis olyan lakhely, ahol szerzetesek élnek, dolgoznak, tanítanak.

Mony tojás. Tikmony: tyúktojás. A köznyelvben elavult, tájszólásokban még élő ősi szavunk.

Mór Észak-Afrika, főleg Marokkó és Mauritánia arab és berber kevert lakosságát nevezték így. A mór nevet a karthagóiak adták Észak-Afrika berber őslakóinak, a középkorban aztán az elnevezés Észak-Afrika és Spanyolország arab hódítóira is kiterjedt, akik 711-ben keltek át a Pireneusi félszigetre. Ott megalapították a granadai királyságot. Hatalmas tudományos, művészi értéket hoztak létre, emlékei mai megtalálhatók. A kereszténnyé lett mórokat moriszkóknak nevezik.

Morál Erkölcstan, erkölcsi tanulság.

Mordály Régimódi, kiszélesedő csövű pisztoly vagy puska.

Morfondíroz  Általában akkor mondjuk, amikor valaki hosszan töpreng, rágódik valamin, elgondolkodik.

Mosónő Az olyan asszonyokat nevezték így, akik házakhoz jártak mosni, vagy hazavitték a jómódú emberek ruháit, amelyeket otthon mostak. Teknőben, szappannal, lúggal mostak, kékítővel fehérítettek. Rosszul fizetett, egészségtelen munka volt, nem véletlenül írta József Attila anyjára emlékezve, hogy “a mosónők korán halnak”. A mosónő munkáját ma a mosógép vette át.

Mostoha, -testvér  Ha valamelyik házastárs elhúnyt és az életben maradt újra házasodott, akkor az első házasságból származó gyermekek mostohaanyát  iletve -apát kaptak. Az ebből a házasságból születők viszont féltestvérek lettek az előbbiekkel. A mostohatestvér, a mostohaanya vagy -apa előző házasságából származó gyermeke és az új házasságból született gyermek.

Motolla A növényi rost, a len feldolgozásánál használt eszköz, amely a fonalat szedte pászmába. Miután a szál feltekerése igen gyorsan ment, a motolla is sebesen pörgött. A napi szóhasználatba is így került, hiszen a pörög, forog mint a motolla igen gyors körmozgást fejez ki. Ördögmotolla vagy ördögszekér, egy bogáncsfajta, amelyet ősszel nagy tömegben görget maga előtt a pusztai szél. Tréfás népi szóhasználatban: virgonc, pajkos gyerek. Szláv eredetű szó.

Motoszka Halk neszezés, láthatatlan mozgás. Aki motoszkál, az apró kis mozdulatokkal tesz-vesz valamit.

Mozsárágyú A hadseregekben korábban gyakran alkalmazott ágyú, melynek rövid csöve, magas röppályája és nagy űrmérete volt. Különösen az álló harcok idején volt nagy szerepük az ellenségre mért tűzzel.

Muhar pázsitfűféle gyomnövény, szántóföldeken a tarlókon gyakori. Szláv eredetű.

Mulya Mafla, bamba ember. A szónak gúnyos felhangja van.

Mustra a régi nyelvben két eltérő jelentése volt. Egyik: minta, áruminta, mutató. Másik: szemle, szemrevételezés selejtezés céljából. Olaszból jön (mostrare - megmutat).

Muszka Az oroszok másképpeni elnevezése, főleg a múlt században és az első világháború idején. A szó a Moszkva szóból ered.

N, Ny

Nábob Eredetileg ‘indiai kormányzó, helytartó’, átvitt értelemben ‘dúsgazdag ember’. Arab eredetű szó, angol közvetítéssel.

Nád A pázsitfűfélék családjába tartozó növenynemzetség. Magyarországon is tömegesen terem, álló és lassan folyó vizek mentén, tavaknál. Régebben a magyar falusi építkezés legfontosabb anyaga volt. Tetőfedésre is használták. Náddal bélelték ki a jégvermeket is. Virágzás előtt kaszálva takarmánynak is használták. A nádat télen “aratják” a befagyott tavakon és folyók mentén. Ma is sokoldalúan hasznosítják, elsősorban az építkezéseknél.

Nádor  A feudális Magyarországon a király utáni legmagasabb közjogi méltóság. Más néven nádorispán, palatinus.

Nádpálca  Bambusz vagy spanyolnádból vágott, hajlékony pálca. Hajdanán az iskolában fenyítőeszköz volt, ezzel adta az öszeszorított újjakra a tanító a körmöst vagy verte el a diák fenekét.

Napa Az anyós régies, ma már nem használt elnevezése.

Napoleon Francia császár volt. Korzikán született, katonaiskola után tüzértiszt, majd 28 éves korára már híres hadvezér. 1799-ben első konzullá választatja magát, majd 1804-ben császárrá kiáltják ki. Harctéri sikerei mellett megalkotta a francia polgári törvénykönyvet, rendbe szedte az ország pénzügyeit. Európa országainak trónjaira családtagjait és híveit ültette. Feleségül vette az osztrák császár lányát. Bukásának fő oka egy Oroszország elleni sikertelen hadjárat volt. 1815-ben Waterloonál vereséget szenved az angoloktól, majd száműzetésben hal meg Szent Ilona szigetén 1821-ben. Hamvai ma Párizsban nyugszanak.

Napszámos  A kevés földdel rendelkező vagy éppen a föld nélküli parasztok megélhetésük érdekében másoknál is kénytelenek voltak munkát vállalni. A napszámos egy-egy napra vagy rövidebb időre állapodott meg a munkában és bérben. Ez némi készpénz, természetbeni juttatás, étel, pálinka, bor, dohány volt.

Násfa Nyakban csüngő, XVI – XVII. századi zománcos arany ékszer. Erdélyben lakodalmakkor nászajándéknak adták.

Násznagy  A magyar lakodalmak fő szereplői voltak. A menyasszonynak (kiadó), a vőlegénynek (kikérő) egyaránt volt násznagya, akik a legtekintélyesebb személyek a lakodalomban Számos verset, nótát kellett ismernie, de ő kísétei figyelemmel, hogy mindenki el legyen látva étellel-itallal. Ő vezeti a lakodalmas menetet. Lényegében a házassági tanú szerepét is betölti.

Nem egy a szőr a selyemmel Nem való hozzá, nem illenek össze, a különböző társadalmi, vagyoni helyzet, származás, rang miatt nem járhatnak egy úton, nem egymáshoz valók.

Nem fér a bőrében  Akkor mondják, amikor valaki állandóan nyüzsög, izgatottan fontoskodik, féktelenül viselkedik, majd kiugrik a bőréből.

Nem volt se híre, se hamva  Vagyis úgy eltűnt, hogy se hallani se látni nem lehetett. Nyomtalanul felszívódott.

 Nemez   Lásd a posztó szónál.

Nirvána Amikor az egyéni lét megszűnik, amikor bekövetkezik a tökéletes nyugalom állapota – ez a Nirvána, tanítja a buddhizmus. A mai általános szóhasználatban a megsemmisülést jelenti.

Nobel-díj Nobel Alfréd dinamit gyáros és feltaláló alapítványa. Az alapítvány kamatait öt részre osztják: fizikai, vegyészeti, orvosi, irodalmi és Béke Nobel-díjakra. Kiosztására minden évben Nobel halála napján kerül sor. Odaítéléséről nemzetközi tudományos szervezetek ajánlására a stockholmi akadémia dönt. A Béke Nobel-díjat Oslóban, a többit a svéd fővárosban adják át. Magyarország első Nobel-díjasa Szentgyörgyi Albert volt. 2002-ban Kertész Imre kapott irodalmi Nobel-díjat. Rajtuk kívül több magyar származású tudós kapott ilyen elismerést, de más országok színeiben.

Nógatás Ösztönzés, biztatás, serkentés, sürgetés.

Nótárius Hajdanán ezen a latin néven nevezték a jegyzőt.

Nyáj Állatok összetartozó csoportját nevezik nyájnak. Érdekes ugyanakkor, hogy a magyar állattartásban minden állat nyájának külön elnevezése van. A lovaké a ménes, a juhoké a nyáj, a disznóké a konda, a szarvasmarháké gulya.

 

Nyakigláb Többnyire a magasra nőtt, hirtelen felnyurgult kamszokra mondják, akiknek egy bizonyos növekedési korban a karjuk, lábuk igen hosszúnak, aránytalannak tűnik

Nyakleves Kicsit tréfás, némileg kedveskedő kifejezése annak, amit pofonnak nevezünk. Persze a tarkóra vagy a nyakszirtre csapás is e levesek közé tartozik

Nyakló szíj a ló nyakán, amely alsó végével a kocsirúdhoz van erősítve. Nyakló nélkül: mértéket, határt nem ismerve, nyakra-főre, ész nélkül.

Nyaláb Szálas anyagból, például szalmából, vesszőből egybefogható, összekötött nagyobb csomó.

Nyalka Olyan férfira vagy nőre mondják, aki kackiásan  ki van csinosítva, délceg, tetszetősen és csinosan kinéző. Legtöbbször huszárokra mondták. A szó összefügg azzal, hogy a hajat, a frizurát vagy a bajuszt valamikor olajokkal szilárdították meg, “lenyalták”.

Nyámnyila  Érezhető, hogy ez hangutánzó szó. Vagyis a nyámnyila olyan nyafogó, gyámoltalan, tehetetlen és pipogya alak, aki más szóval nyimnyám.

Nyekken  A nyekk szó jelentése: leesés, ütődés következtében hallható nyögésszerű rövid hang utánzására. Aki ilyen hangot hallat, az nyekken.

Nyeregszerszám Az a lószerszám, amelyen lovagláskor ülnek. Különböző korokban és különböző népeknél nagy változatosságban fordult elő. Egy mai magyarnyereg a következő fő részekből áll: Kantárszár, nyeregkápa, nyeregtakaró, nyeregpárna izzasztó, nyeregheveder, kengyel és szíj.

Nyirettyű Eredetileg a hegedű vonója, később maga a hegedű.  Csupán érdekességként: a nyiret szó valamikor azt jelentette, hogy visít, szűköl. Ebből származik a nyirettyű

Nyitókapa a szőlőművelésnél használt eszköz. Márciusban vették elő, amikor a fagy ellen a tőkéknél felhalmozott földet kellett eltávolítani, vagyis amikor nyitották a szőlőt. Ezzel egy időben kezdődött a szőlő metszése is.

Nyivászta Tájszó, de sokfelé ma is használják. Azt jelenti, hogy sovány, girhes, rosszul táplált.

Nyoszolya Az ágy elnevezése, egyszerre népi és költői kifejezés. Ebből is erednek aztán a lakodalommal kapcsolatos kifejezések

Nyoszolya Az ágy elnevezése, egyszerre népi és költői kifejezés. Ebből is erednek aztán a lakodalommal kapcsolatos kifejezések

Nyoszolyó  A házasulandó lány azon leánypajtásait nevezik így, akik az eskövőn nagy szerepet játszanak. Ők öltöztetik a menyasszonyt, ők veszik körül , amikor a násznép elindul az udvarról

Nyújtófa vagy sodrófa. Így nevezik azt a 60 – 65 centi hosszú, sima, henger alakú fát, amivel a tésztát gyúrják. Ehhez a művelethez használatos a gyúródeszka, amin a kidolgozott tésztát tetszés szerinti vastagságra nyújtja a háziasszony.

Nyüst, nyüstöl Növényi rostfeldolgozásnál használt egyik berendezés, az esztaváta része,  amibe a szálakat behúzzák. A szövőszéken folytonosan mozgásban van, irányítja a fonal mozgását. A nyüstöl kifejezés vélhetően ebből a nyugtalan mozgásból ered, amit mutat, hogy jelentése nyű, koptat, ver, páhol.

Nyűvek Nyüves A legyek lábatlan lárváját nevezik nyűnek. Egyes tájakon a férget, a tetűt is nevezik így. A nyű igen veszélyes a nagyobb emlősökre, főleg, amelyeken valami seb található, amelyekbe beleépülnek. Rajtuk segít a rozsdabarna nyűvágó madár, mely kiszedi az élősködőt a bőrükből.

O, Ó

Óbester  A német Oberst - ezredes szóból magyarította a népnyelv. Tehát ezredest, magas rangú katonát jelöl. Főleg a XVIII - XIX. századi mesékben, költeményekben szerepelnek ilyen alakok. Ismert Simonyi óbester alakja, aki Nagykállóban született és híres hadvezér volt.

,

Obsit  Kiszolgált katona elbocsátó levele, hivatalból elbocsátás. Aki megkapta az obsitot, az obsitos, vagyis nyugdíjas katona lett.

Obsitos Kiszolgált katonát nevezték így. Obsit volt az elbocsátó levele, hivatalból elbocsátás. Aki megkapta az obsitot nyugdíjas katona lett. A szó a német Abschied magyarított változata, eredeti jelentése búcsú.

Obszidián Vulkáni üveg, hirtelen megmerevedett láva. Fekete, szürke, barna, ritkábban vörös színű, üvegfényű, kagylós töréssel. Kovasavban gazdag magmából keletkezik. Az ősember ebből készítette, pattintotta a nyílhegyeket, pengéket. Magyarországon Tokaj környékén található.

Ocsú  Amikor a gabonát kicsépelik, különválik a sze és  szemét. Ezt nevezik így.

Odakuporodni Két lábát fel- vagy maga alá húzva valahová leül vagy leguggol.

Óg-móg dohog, dünnyög, mérgelődik, dörmög. Mint látható, hangutánzó szó ez is.

Ókuláré  A szemüveg régies, némileg tréfás neve.

Ókuláré  A szemüveg régies, némileg tréfás neve. A latin oculus – szem szóból származik.

Okulásra szolgál  Valamiből levonja a megfelelő tanulságot.

Oláh A román nép régi magyar elnevezése a szláv vlach nyomán, mely eredetileg minden újlatin népet jelölhetett, elsősorban az olaszt. A szónak mára barátságtalan felhangja van, ezért nem használatos.

Olajütő Az olajos magvakból – például a napraforgóból, tökmagból, lenmagból – az olajat préseléssel nyerik ki Van hideg és meleg prés. Azt a berendezést, amely a magból kinyeri az olajat, olajütőnek nevezik, mert elsősorban nagy súlyával gyakorol ütő, préselő hatást a magvakra.

Oldalog, ódalog Oldalozva megy, sompolyog, somfordál.

Ómen Végzetes intő jel. Valami, ami előre jelzi egy dráma bekövetkeztét. Innen származik az ominózus kifejezés, aminek jelentése baljóslatú, végzetes.

Opál Ásvány. Úgy keletkezik, hogy víztartalmú kovasav-gél válik ki és rakódik le a kőzetek üregeiben, hasadékaiban vagy a felszínen. Ha fát kövesít el, akkor faopál keletkezik. Legszebb változata a pompás színjátékot mutató nemesopál. A legnagyobb lelőhely az egykori Sáros megyében, Veresvágáson van, ahol vörös, narancs, kék és zöld opálokat is találtak. A legnagyobb magyar opál, 600 gramm, a bécsi múzeumban található. A legrégibb idők óta ékkőnek használják.

Óperencia Sok mese kezdődik ezzel a fordulattal... Túl az Operenciás tengeren. A szó abban az időben keletkezhetett, amikor az elmúlt századokban a magyar katonák az osztrák seregben, messze külföldön állomásoztak. Túl az ausztriai Ober-Ens folyón. Az Ober-Ens kifejezés, ami valami nagyon távolit jelölt, alakult idővel Operenciává, a szinte meseszerű messzeség jelzőjeként. Van olyan vélekedés is, miszerint a kalandozó magyarok utódaitól ered az elnevezés. Az Operenciával azonos jelentésű a latinos változat, a Bergengócia (l. ott) is, ami elsősorban tréfás jelzése a messzeségnek.

Oratórium A latin szó jelentése: az imádság helye. Jelölheti egy család vagy gyülekezet házi kápolnáját. De lehet az oratoriánusok rendjének székháza. De így nevezik a nagyobb szabású, vallási tartalmú, jelenetszerűen történetet érzékeltető zenekari és énekkari művet is.

Ordas eredeti jelentése: barnával tarkázott fekete, mint a bunda színe. Melléknévi jelentése idővel a farkas kegyetlenségével telítődött.

Ordenáré. Ordináré Faragatlan, közönséges, neveletlen, durva.

Ordonánc katonai küldönc, parancstovábbító katona.

Osztováta L. nyüst

Osztriga Tengeri kagyló. Alakja nagyon szabálytalan, héja vastag, két teknője nem egyforma. Hatalmas telepeken él az Európa körüli tengerek számos pontján. Alkalmas pontokon nemcsak halásszák, de tenyésztik is. A rómaiak óta nagyon kedvelt csemegéje a tenger melletti népeknek és kedvence az ínyenceknek. Eleven állapotában élvezik, húsát az úgynevezett szakállától megtisztítva, sós vízben átmosva, apróra zúzott jégen, kagylójában tálalják és néhány csepp citrommal fogyasztják.

Ovális Tojás alakú.

 

 
Kronométer
 
Kalendárium
2018. Június
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Aktuális dátum
 
Kopogtató
Indulás: 2005-06-23
 
Infó rólunk

Új oldalak születnek!

 
Üdv!

 
 

Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)    *****    KÜLÖNLEGES CSILLAGJÖVÕ AKCIÓ JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A SZÜLETÉSI HOROSZKÓP! VÁRLAK!RENDELD MEG MOST!    *****    Minimálbér és a garantált bérminimum összege 2019-ben    *****    Lépj be a lovak világába! Nevelj, versenyezz, szórakozz! Virtuális lónevelde, szerepjáték, olvasó sarok!    *****    Részletes születési horoszkóp, ajándék 3 év elõrejelzés, ingyenes konzultáció,tájékoztatás az oldalon! Rendeld meg most!    *****    A Világon egyetlen messengeren nézhetõ filmes oldal! NÉZZ FILMET FACEBOOK MESSENGEREN! Csatlakozz hozzánk!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Ayang - Avagy milyen is a világ az én szememmel    *****    KÉRDÕASZTROLÓGIA OKTATÁS AZT ALAPOKTÓL, SAJÁT TANULÁSI TEMPÓD SZERINT - CSAK ITT!    *****    Konyhatündér blog! Egészséges, gyorsan elkészíthetõ ételek. Recept blog    *****    Konyhatündér    *****    Nokedli lapja **** Családi magazin **** Minden ami érdekelhet 18-89 éves korodig ****    *****    Nokedli-lapja *** °_|_° *** Családi magazin *** --*** Mindenrõl olvashat itt ami érdekes lehet 18-98 évesig!! ******___******    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel,a legkedvezõbb áron és ingyenes konzultáció,a csillagjövõ oldalon. Katt!    *****    ~~~~ SOS ~ KÉRLEK, KÖVESD BE EZT A PROFILT, DIPLOMAMUNKÁMHOZ SZÜKSÉGES! DOBJ OTT EGY ÜZIT, ÉS VISSZAKÖVETLEK! ~ SOS ~~~~    *****    Rendelj részletes születési horoszkópot,3 éves ajándék elõrejelzéssel. Várlak szeretettel az oldalamon, kattints ide!!!!    *****    3D VIRTUÁLIS VILÁG!REGISZTRÁLJ TÖLSD LE A JÁTÉKOT ÉS ISMERKEDJ VILÁG SZERTE ÚJ EMBEREKKE!CLICKELJ A REGISZTÁLÁSHOZ!!!    *****    Vonatozzunk együtt a gyereknapon! Robogjatok Budapesten vagy Balatonfenyvesen, vagy készítsetek kisvonatot a Mesetárban!    *****    Filmes hírek és kritikák lelõhelye. ÚJ oldal, ami filmekkel és színészekkel foglalkozik. Nézz be most és máskor is!    *****    Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról | Az egyetlen magyar forrás a BOSSZÚÁLLÓK univerzumáról